10 Ocak 2015 Cumartesi

Sosyal Medya Eğitimi Neden Gereklidir?

Yaklaşık olarak son 10 yıldır hayatımıza giren ve hayatımızı tamamıyla şekillendirmeyi başaran bu sosyal medya günlük çoğu zaman sadece bizim gündemimizi değil, ülke gündemini de belirleyici rol üstlenmektedir. Sosyal medya ağlarının bu kadar gelişmiş ve insan hayatını sarmış olması çok etkileyici bir başarıdır. Ancak bu sosyal ağları hiçbir yaş kısıtlaması olmadan hemen hemen herkes kullanabilmektedir. Bu da insanların bu sosyal ağlar aracılığıyla kandırılmalarına, aldatılmalarına ve dolandırılmalarına neden olmaktadır. Özellikle ergenlik çağındaki gençler bu sosyal medya hesaplarını çok yanlış bir şekilde ve amaç dışı kullanabilmektedirler. Hatta buradan diğer arkadaşlarını hayatlarını tehlikeye atacak ya da diğer insanları rencide edecek paylaşımları çok rahat bir şekilde düşünmeden yapabilmektedirler.




İnsanların bu sosyal medya hesaplarını bu kadar bilinçsizce kullanması, sosyal medya eğitimi konusunu sürekli olarak gündeme getirmektedir. Özellikle gençlerin neredeyse tamamının kullandığı bu sosyal medya hesaplarının daha düzgün ve etik bir şekilde kullanılmasının sağlanması için gençlere sosyal medya eğitimi verilmesi gerektiği tartışılmaktadır. Özellikle okullarda medya okuryazarlığı ile birlikte sosyal medya eğitimi derslerinin de verilmesi, gençlerin bu mecralarda çok daha bilinçli bir şekilde hareket etmelerini sağlayacaktır. Özellikle okul müfredatına konulacak bu tür dersler gençlerin hem eğlenceli vakit geçirmeleri hem de bilinçlenmeleri açısından büyük bir öneme sahiptir.




Ülkemizde eğitim seviyesinin düşük olması ve bunun yanında alınan yan eğitimler olan eğitim programlarına katılım az olduğu için ne yazık ki bilinçli nesiller yetiştirmekte çok güçtür. Gençlerin daha az hata yapmaları ya da hatalarından gerekli dersleri alabilmeleri için ise temel eğitimlerin yanında sosyal medya eğitimi gibi yan eğitimlere çok büyük ihtiyaç vardır. Gençlerin sosyal medya eğitimi almaları, her gün haberlerde izlediğimiz olayların çok daha az yaşanmasına neden olacaktır. Ülkemizde özellikle kız çocuklarının sosyal medya üzerinden kandırılması ve kullanılmaya çalışılması çok görülen bir vakadır. Sadece bunun önüne geçebilmek için dahi sosyal medya verilmesi gereklidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder