4 Eylül 2014 Perşembe

İş Mülakatlarında Dikkat Edilecekler


CV'nizi etkili ve başarılı bir şekilde hazırladınız ve bir iş başvurusu yaparak mülakat daveti almayı başardınız diyelim. Peki ya asıl bu noktada zorlanacağınızı ve sizden başka yüzlerce rakiple yarışacağınızdan haberiniz var mı? Çünkü hepimizin bildiği gibi işe alım sürecinde insanları en çok mülakatlar zorlar ve asıl bu noktada kendinizi göstermeniz gerekir. Hatta deyim yerindeyse kendinizi en iyi biçimde ''o işin adamı'' olarak göstermeniz şarttır. Bu nedenle işe alım süreçleri hakkında detaylı bir bilgi birikimine sahip olmanız gerekmektedir.

Kurumsal firmalarda işe alım süreçlerini insan kaynakları departmanı yürütür. Bir işletmenin en önemli varlığı olan insan kaynağını organizasyona kazandıran, ona işle alakalı eğitimleri veren, motivasyon ve performans çalışmaları yapan insan kaynakları departmanı, çalışanları ile bir bütündür. Mülakat sırasında karşınızda bir insan kaynakları sorumlusu bulunur ve bu kişi sizi söz konusu pozisyona uygun olup olmadığınızı anlamak için çeşitli sorular sorar. Bu noktada unutmamanız gereken bir şey var, karşınızdaki kişi insan kaynakları eğitimi almış bir uzman ve emin olun ki sizin tüm cevaplarınızı beden dilinizi de yorumlayarak analiz edecektir. Çünkü insan kaynakları sertifika programı ile bu konuda yetkinlik kazanmış bir işe alım personeli, beden dili ile ağzınızdan dökülen cümleler arasındaki bağlantıyı kolayca kuracaktır.

Peki ya mülakat sırasında ne yapacaksınız? Esasında bunun birçok cevabı var, ancak size olabildiğince rahat olmanızı ve kendinize güvenmenizi öneriyorum. Çünkü kendinize güvenmezseniz, ne kadar eğitimli ve donanımlı olsanız da mülakatçı üzerinde olumsuz bir etki bırakabilirsiniz. Bu nedenle kendinize güvenin ve içinizdeki gücü ortaya çıkarın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder